ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΑ ΟΞΥΓΟΝΟΥ Ο2

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΙΣΘΗΤΗΡΑ ΟΞΥΓΟΝΟΥ

1 - Ο ρόλος του αισθητήρα οξυγόνου

Image12

Ο αισθητήρας Ο2 (αισθητήρας οξυγόνου) βρίσκεται εντός του συστήματος εξάτμισης, στον καταλυτικό μετατροπέα.

Ο ρόλος του είναι να ενημερώσει την ECU (εγκέφαλο του οχήματος) για την περιεκτικότητα σε οξυγόνο των καυσαερίων που προκύπτουν από την καύση. Ο αισθητήρας Ο2 βοηθά να εξασφαλιστεί ότι η ποσότητα του καυσίμου που ψεκάζεται μέσα στους κυλίνδρους για την αναλογία αέρα-καυσίμου είναι σε ιδανικό επίπεδο.

Ο αισθητήρα οξυγόνου, εξασφαλίζει χαμηλή κατανάλωση καυσίμου καθώς και μείωση των ρύπων που εκπέμπονται από τον κινητήρα. Ως εκ τούτου, είναι ένα σημαντικό συστατικό για να βοηθήσει να περάσει την επιθεώρηση των οχημάτων.

Τα τελευταία πρότυπα των εκπομπών απαιτούν την παρουσία ενός δεύτερου αισθητήρα λάμδα, που βρίσκεται μετά τον καταλύτη προκειμένου να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητά του.

 

 

2 – Γιατί αντικαθιστούμε τον αισθητήρα οξυγόνου;

Image13

Ένας ελαττωματικός αισθητήρας οξυγόνου έχει ως άμεση συνέπεια τη διατάραξη της ισορροπίας αέρα-καυσίμου του κινητήρα. Αυτό οδηγεί σε αύξηση των ρύπων που εκπέμπονται από τον κινητήρα, καθώς επίσης προκαλεί τον κινητήρα να κολλάει και συνεπώς η κατανάλωση καυσίμου να αυξηθεί.

 

3 - Πότε υπάρχει ανάγκη αντικατάστασης του αισθητήρα οξυγόνου;

Η διάρκεια ζωής ενός αισθητήρα οξυγόνου είναι 160.000 km κατά μέσο όρο, εάν δεν παρουσιαστούν άλλα προβλήματα δυσλειτουργίας του κινητήρα που θα τον επηρεάσουν.

Άκαυστο καύσιμο που μπορεί να οφείλεται σε ρετάρισμα του κινητήρα μπορεί να μολύνει τον αισθητήρα ανεπανόρθωτα. Διαρροές καυσαερίων μπορούν επίσης να το βλάψουν, με αποτέλεσμα η εισαγωγή αέρα  να προκαλεί επικίνδυνη αύξηση της θερμοκρασίας.

Για να εξασφαλιστεί η μέγιστη διάρκεια ζωής του αισθητήρα οξυγόνου, είναι αναγκαία η αυστηρή συντήρηση του κινητήρα (μπουζί, φίλτρο αέρα, κ.λ.π)

Κάποια σημάδια που σας προειδοποιούν ότι χρειάζεστε αντικατάσταση του αισθητήρα οξυγόνου:

- Αν η λυχνία ελέγχου του κινητήρα ανάβει ενώ το όχημα κινείται.
- Αν ρετάρει ο κινητήρας και πάσχει από έλλειψη δύναμης και επιτάχυνσης.

Διάγνωση του αισθητήρα οξυγόνου :

Ένας ελαττωματικός αισθητήρας οξυγόνου ανιχνεύεται μόνο με ειδικό διαγνωστικό εργαλείο που χρησιμοποιείται από εκπαιδευμένους επαγγελματίες. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να πάμε το όχημα μας στο συνεργείο.

Image14Κατάσταση του αισθητήρα οξυγόνου:
Σκούρο καφέ κορεσμού
Πιθανή αιτία:
Ασύμμετρο μίγμα αέρα / καυσίμου

 

Image15Κατάσταση του αισθητήρα οξυγόνου:
Κοκκώδες πράσινο κορεσμού
Πιθανή αιτία:
διαρροή αντιψυκτικό που έχει εισέλθει στο θάλαμο καύσης

 

Image16Κατάσταση του αισθητήρα οξυγόνου:
κόκκινο ή λευκός κορεσμός
Πιθανή αιτία:
Πρόσθετα στα καύσιμα

 

Image17Κατάσταση του αισθητήρα οξυγόνου:
Μαυριδερός με λιπαρό κορεσμό
Πιθανή αιτία:
Πολύ υψηλή η κατανάλωση πετρελαίου

 

 

Πώς να καθαρίσετε τον αισθητήρα O2

Υπάρχουν δύο τρόποι για να καθαρίσετε ή να αντικαταστήσετε τον αισθητήρα οξυγόνου, οι οποίοι υπάγονται σε ένα ευρύ φάσμα τιμών.

  • Η πιο ακριβή επιλογή είναι η ολοκληρωτική αντικατάσταση του. Η τιμή του συστατικού ποικίλλει ανάλογα με τη μάρκα και τον τύπο του κινητήρα.

Η λιγότερο δαπανηρή επιλογή , χωρίς την ανάγκη για την αποσυναρμολόγηση με λιγότερο χρόνο συντήρησης του, και η οποία είναι μια λύση που επιμηκύνει το χρόνο αντικατάστασης του αισθητήρα οξυγόνου Ο2, είναι η εφαρμογή υδρογόνου

Η εφαρμογή αυτή λειτουργεί προληπτικά, συνιστάται κάθε 15.000 χλμ, και μπορεί επίσης να επιλύσει και αλλά υφιστάμενα προβλήματα στον κινητήρα.

— Author